De aanleiding

eerste Koningsdag ooit

Foto: Marjolein van Elteren

2014 wordt het eerste jaar waarin Nederland Koningsdag viert. Wijzelf, de generaties van onze kinderen, ouders en grootouders we weten niet beter dan dat Koninginnedag een traditionele nationale feestdag is. Een feestdag die tot in alle uithoeken van het land door jong en oud wordt gevierd.

De traditie van Koninginnedag begon echter heel bescheiden met de eerste Prinsessedag op 31 augustus 1885 voor de jonge prinses Wilhelmina. Prinsessedag is de voorloper van de Koninginnedag die wij allemaal kennen. De eerste echte Koninginnedag werd gevierd na het overlijden van koning Willem III in 1890.

Koninginnedag was toen vooral nog een speciale feestdag voor kinderen. Het was ook de laatste dag van de schoolvakantie in de zomer. Later kregen steeds meer mensen een vrije dag op Koninginnedag en groeide het uit tot de feestdag waar we allemaal zo vertrouwd mee zijn geraakt.

Inmiddels hebben we al enige tijd kunnen wennen aan het feit dat we een koning hebben in de persoon van Willem-Alexander. We zullen vast ook vertrouwd raken met de afbeelding van Zijne Majesteit op postzegels en muntgeld.

2014 is dus een bijzonder jaar, omdat we voor de eerste keer Koningsdag vieren.

Voor het Oranjecomité in Woudenberg was dit reden om een nieuw logo te gaan gebruiken voor Koningsdag. Het nieuwe logo geeft op symbolische manier de band tussen Woudenberg en het koningshuis weer.

Symbolisch is ook het moment van de officiële onthulling van het logo op zaterdag 30 november. Op die dag begint namelijk de officiële viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

De afgelopen vier jaar heeft het Oranjecomité gezorgd voor een feestelijke Koninginnedag in Woudenberg.

Het Oranjecomité zal zich blijven inzetten om ook van Koningsdag een groot feest voor jong en oud en een gewaardeerde nieuwe traditie te maken.

Sponsoren, bestuursleden en vrijwilligers van het Oranjecomité Woudenberg waren aanwezig.

Sponsoren, bestuursleden en vrijwilligers van het Oranjecomité Woudenberg waren aanwezig.