Herdenking gevallenen – 4 mei

Op zaterdag 4 mei 2019 worden in Woudenberg herdacht:

  • de militairen van de Nederlandse strijdkrachten
  • de zeelieden
  • de verzetsstrijders
  • de geallieerde militairen en alle overigen die sinds 10 mei 1940, waar of wanneer ook ter wereld zijn gevallen, dan wel als Nederlander of als Nederlands onderdaan tengevolge van tegen hen gerichte vijandelijke acties zijn omgekomen.

Programma

Van 18.00 uur tot zonsondergang hangen van alle openbare gebouwen en particuliere woningen de vlaggen halfstok.

Om 18.45 uur zijn de deuren van de kerk open ten behoeve van de herdenkingsbijeenkomst die om 19.00 uur begint. Deze wordt gehouden in de Dorpskerk, Schoutstraat 8a.
Er zullen toespraken worden gehouden door burgemeester T. Cnossen en
Marten Jan Kooistra, voorganger van de PKN gemeente ‘De Voorhof’.

Kinderen uit groep 8 van de Jan Ligthartschool verlenen hun medewerking en de muzikale bijdrage wordt verzorgd door Rineke de Wit (zang), begeleid door Arnold Dekker.

Vanaf 19.40 uur, is de opstelling in de Schoutstraat voor de stille tocht richting het monument aan de Voorstraat. Bij het monument worden twee liederen gezonden onder begeleiding van Fidelio.

De grote klok van de Dorpskerk luidt tot 19.58 uur, gevolgd door het Taptoe-signaal.

20.00 uur – twee minuten stilte. Waarna twee coupletten van het Wilhelmus gezongen worden.

Vervolgens legt het gemeente-bestuur van Woudenberg en het bestuur van het Oranjecomité een krans, gevolgd door nabestaanden en genodigden. Daarna leggen schoolkinderen die boeketten bij de monumenten. Het gemeentebestuur opent daarna het defilé langs de oorlogsgraven. Aanwezigen krijgen bij de ingang van de begraafplaats een witte anjer om bij een oorlogsgraf neer te leggen.

Aansluitend aan het defilé is er voor een ieder gelegenheid om een kopje koffie/thee te drinken in ‘uitvaart-centrum Henschoten’ dat bij de begraafplaats staat. Het bestuur van het Oranjecomité en het gemeentebestuur van Woudenberg nodigen inwoners van Woudenberg uit om de herdenking in de kerk en de plechtigheid bij het monument mee te maken.